Продукти: 1 кг.брашно300 гр.захар,40 гр.мая,250 гр.масло,250 гр.мляко прясно,6 яйца,50 гр.стафиди,лимонова кора(ако тестото се прави със свинска мас),бадеми;

Техника на приготвяне:Замесената с малко брашно,мляко,щипка сол и захар мая се оставя да шупне.Премесва се наново с брашно и затоплено мляко и когато шупне,се замесват козунаците.В затоплен съд се слага пресятото брашно,а яйцата,захарта и млякото се разбиват отделно.Замесва се тесто и се прибавя шупналата мая.През цялото време на месенето ръцете се мажат с мазнина.Меси се докато тестото се изглади и се оставя да втаса на топличко,след което се размесва с намаслени ръце.Слагат се подправките и стафидите,които редварително се овалват в брашно за да не потънат.Така приготвения козунак се слага във форми,намазани с мазнина,като тестото трябва да заеме половината от височината на формата.След като втасат повторно и понапълнят формите козунаците се мажат с яйце и се налепя бадемите.Пекат се в умерена фурна и се изваждат от формите след като позасъхнат.Съхраняват се покрити с капак.

    

Anuncios