1622640_210202232505770_304084871_n

Ingredientes para una tarta de 20-22 cm de diámetro:
10 claras de huevo
300 g de azúcar
400 g de nueces molidas

Para la crema:
300 g de mantequilla
200 g de chocolate
6 yemas de huevo
100 g de azúcar
0,100 l de agua
vainilla

❧Batir las claras a punto de nieve.
❧Añadir gradualmente azúcar.Seguir batiendo hasta conseguir picos firmes.
❧Agregar las nueces al merengue poco a poco.
❧Dividir la mezcla en 5 partes.Hornear las placas una por una.Dibujar sobre papel vegetal circulos de 20-22 cm de diámetro y repartir la mezcla entre ellos.Alisar la superficie y hornear a 170ºC hasta que los bordes estén doraditos.
❧Para la crema.Hervir el azúcar con el agua y el chocolate troceado.Remover sin parar.
❧Quitar del fuego y añadir las yemas una por una y la vainilla.Remover bien y dejar a enfriar.
❧Batir la mantequilla y añadir poco a poco la mezcla de chocolate.Remover todo.
❧Sobre un plato o base de cartón colocar la primera capa de nueces.Verter encima un poco de crema y alisar con espátula.Cubrir con la segunda capa y asi sucesivamente hasta completar la tarta .
❧Al final cubrir la tarta con el resto de la crema.
❧Decorar al gusto.

bandera-de-bulgaria

Торта Гараш

Продукти за блатовете:
10 белтъка,
300 г. захар,
400 гр.смлени орехи

Продукти за крема:
300 гр. краве масло,
200 гр.разтопен шоколад,
6 жълтъка,
100 гр.захар,
0.100 л. вода,
1 прах ванилия

❧Разбиваме белтъците на сняг.
❧Прибавяме захарта по малко и продължаваме да разбиваме,докато сместта се сгъсти.
❧Прибавяме и орехите.Разбъркваме добре.
❧Разделяме сместа на 5 части,които изпичаме поотделно .За целта очертаваме 5 кръга с диаметър 20-22 см. върху 5 листа хартия за печене .
❧Печем в умерена фурна на 170ºC .
❧За да приготвим крема,сваряваме захарта на сироп с водата и шоколада,като бъркаме непрекъснато,за да не станат грашки.
❧Докато сиропът е още топъл,прибавяме жълтъците.
❧Разбъркваме добре и оставяме да изстине.
❧Разбиваме маслото и прибавяме по малко от изстиналата шоколадова смес,в която сме сложили и ванилия.Всичко разбъркваме до пълно хомогенизиране.
❧Слепваме внимателно блатовете с крем.
❧Намазваме тортата отгоре и отстрани със същия крем.
❧Украсяваме по желание.
Рецептата е на известната габровска сладкарка Добрина Венкова.

About these ads