рецепта от старите мамини тефтери ☺

Продукти : 4 кг. морска риба /по избор-сафрид,скумрия…/,1 чаена чаша оцет,1 ч.ч. олио,1 буркан фабрична лютеница,1 буркан кисели краставички,черен пипер,бахар,дафинов лист,3 чаени чаши вода.

Приготвяне : Рибата се почиства от главите и червата.Ако рибките са малки,се поставят цели в буркан,а ако рибата е по едричка се нарязва на филии по 1 см..Подготвената риба се осолява хубаво и се оставя да престои една нощ.След това се иплаква и нарежда в тенджера,на дъното на която има лозови пръчки/.Нарежда се рибата ,като между парченцата се поставя черен пипер на зърна,дафинов лист и бахар.Залва се с оцета ,олиото и водата и се оставя да ври на слаб огън три часа.След като изстине напълно внимателно се реди в буркани,като между рибата се слага лютеницаи нарязани на кръгчета кисели краставички.
Така приготвените буркани се стерилизират 30 мин.
Аз не затварям тази изключително вкусна риба в буркани.Правя я по-малко количество /1,5-2 кг./в тавичка ,покривам я с фолио и …..в хладилника. Чудесно мезе за два дена…понякога и за по-малко !

About these ads