“Най-прочутата унгарска рецепта,за която казват,че датира от IX век.Унгарците наричат гулаш и супата ,и ястието със сос.Аз лично предпочитам огненочервената супа,особено през зимата .”- Р.Вагенщайн

Време за приготвяне : 1 ч. и 40 мин.

Продукити за 6 порции :
500 гр. телешко месо
500 гр. картофи
2 глави лук
1 домат или 1 ч.л. доматено пюре
2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. прясно смлян кимион
1/2 ч.л. прясно смлян чер пипер
2-3 с.л. червено вино
1 ч.л. брашно
2 кубчета конц.телешки бульон или 2 ч.л вегета
1/2 ч.л сол
3 с.л свинска мас
(1 морков,1 зелена чушка,1 яйце,1 с.л. брашно)

Предварителна подготовка :
Нарязваме месото и картофите на кубчета със страни по 2 см.,а лука на едро.Домата пускаме в кипяща вода за 30 сек.,обелваме кожата му и го нарязваме на парченца.

Готвене :
❧Загряваме свинската мас в тенджера.(Истинският гулаш се прави със свинска мас,а не с олио)
❧Запържваме лука 3-4 мин.докато пожълтее,като непрекъснато бъркаме с дървена лопатка.
❧Прибавяме червения пипер,разбъркваме,сипваме 2-3 с.л. вода и отново разбъркваме.Добавяме месото и домата,поръсваме 1 ч.л. брашно,запържваме леко./Аз брашното добавих след като омекна месото …от страх да не го загоря/
❧Поръсваме смлян черен пипер и кимион и прибавяме малко червено вино.Покриваме тенджерата и оставяме месото да се задушава в собствения си сос около 40-50 мин.,докато омекне.Ако трябва от време на време добавяме по малко вода и бъркаме,за да не загори ястието.
❧Наливаме 1 л. горещ бульон,с разтворените в него кубчета конц. бульон и пускаме в супата кубчетата картофи.
Тук любителитена разнообразието могат да добавят една ситно нарязана зелена чушка и един нарязан на кръгчета морков,но пуристите на гулаша се кълнат,че не бива да се слага нищо освен картофи.След около 25 мин. гулашът е готов.
❧Опитваме на вкус,подправяме го допълнително с 1 с.л червено вино и го сервираме горещ в купички.

При желание могат да се прибавят малки кнедлички,които приготвяме така:разбъркваме едно яйце с брашно и малко сол,докато се получи не много гъста маса,и внимателно я изливаме през зъбите на вилица във врящата супа,преди да я свалим от огъня.Маниаците на гулаш обаче го предпочитат чист без кнедли.

рецепта на Р.Вагенщайн – “Моята кухня”

About these ads